Приймальна комісія:  email telephon30   telegram color   whatsapp 

Українська бібліотечна енциклопедія

 
Мелітопольське училище культури – заклад фахової передвищої освіти, який здійснює освітню діяльність на рівні кваліфікаційних вимог до молодшого спеціаліста. Є комунальним закладом освіти, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області й підпорядковується в своїй діяльності Департаменту освіти і науки, Департаменту культури і туризму Запорізької обласної державної адміністрації. Училище готує фахівців для роботи в соціально-культурній сфері, у т. ч. за спеціальністю «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».
 
Училище засновано у 1930 р. як Запорізький технікум комуністичної освіти; у 1932 р. переведено до м. Мелітополя і розміщено у будівлі на вул. К. Лібкнехта (нині вул. Олександра Довженка). У 1934 р. заклад реорганізовано в бібліотечний технікум, де готували кадри для сільських бібліотек та бібліотек невеликих міст південного сходу УРСР. У роки війни заклад тимчасово припинив діяльність, поновивши її з 1 червня 1944 р. як Мелітопольський технікум підготовки політосвітпрацівників. У 1947 р. навчальний заклад перейменовано в культурно-освітній технікум, у 1960 р. – в культурно-освітнє училище. З 1990 р. – Мелітопольське училище культури. Повне офіційне найменування – Комунальний заклад «Мелітопольське училище культури» Запорізької обласної ради. 
 
З 1968 р. навчальний заклад знаходиться в окремій будівлі на просп. Б. Хмельницького, 41, у якій за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністраціії у 2014–2017 рр. виконано капітальний ремонт та придбано сучасне обладнання для навчальних кабінетів.
 
Тривалий час на бібліотечному відділенні закладу працювали викладачі  С. Малюга, Л. Мацегора, Р. Неділько (за участь у Другій світовій війні відзначена бойовими нагородами), Н. Саліван, Т. Харитонова.
 
Здобуття освіти на бібліотечному відділенні провадиться за денною і заочною формами. Понад 80% випускників працюють у сільських, міських, районних та обласних бібліотеках Запорізької області; до 2010-х рр. фахівців готували і для бібліотек Криму. Щороку заклад випускає 25–30 бібліотекарів за кваліфікацією «молодший спеціаліст». Починаючи з 2016 р., бібліотечне відділення працює за новим навчальним планом, у якому передбачені, поряд з інтегрованими курсами «Організація діяльності та обслуговування в документально-інформаційних системах», «Документознавство та інформаційна діяльність», «Архівна справа», «Організація та управління інформаційними системами», «Проектна діяльність в ДІС». Ці курси та інші навчальні дисципліни викладають Т. Бакшанська, С. Козюра, Л. Медведєва, К. Неділько, З. Скляренко, Ю. Тюріна, І. Федорова та ін. Викладачі відділення беруть активну участь у семінарах, конференціях наобласного та державного рівнів, друкуються у професійних періодичних виданнях. Навчальну та виробничу практики студенти проходять у кращих бібліотеках Запорізької області.
 
Інформаційний фонд бібліотеки училища складає 28 тис. пр., читальний зал розрахований на 16 місць. До послуг викладачів та студентів електронний каталог на базі системи «УФД/бібліотека», локальна мережа, база данихповнотекстових навчальних посібників, забезпечується доступ до інтернету. Сторінка бібліотеки на сайті училища (http://muk.zp.ua/biblioteka) ознайомлює відвідувачів з подіями в бібліотеці, з новими надходженнями, подає корисні посилання та ін. На базі училища діють курси підвищення кваліфікації працівників культури, на яких щороку навчаються понад 50 бібліотечних та клубних фахівців.
 
За 85 років в училищі підготовлено понад 4 тис. бібліотечних фахівців. Серед них – заслужені працівники культури України Н. Онопрієнко, Л. Саюн, директори ЦБС О. Даніліна, І. Єфіменко, О. Пархоменко, В. Сосніна, Г. Чаплига та ін.
Адреса училища: 72309, м. Мелітополь Запорізької обл., просп. Б. Хмельницького, 41.
Училище має власний сайт:  www.muk.zp.ua
 
Джерела
  • Хто є хто на Мелітопольщині: інформаційно-біографічна збірка. – Харків : Факт, 2004. – С. 262, 407–408, 448–450.;
  • Мелітопольське училище культури : До 75-річчя з дня заснування / уклад. В. І. Білоконь. – [Мелітополь], 2007 – 48 с.;
  • Усиков В. Н. Мой город – наши мелитопольцы : Альманах. Т. 1 / Вилен Усиков. – Мелитополь : Изд. дом Мелитоп. гор. типогр., 2016. – 416 с.: ил. – С. 71–78, 204–226.

Бакшанська Тетяна Юріївна